Klimatizálás

A klimatizálásról - lehetőségek, megoldások, klíma fajták és működésük.

Itt bővebb leírást talál a klímák működéséről, a gyakran felmerülő kérdésekről, és praktikus tanácsokat is olvashat a működtetésükkel kapcsolatban.

Napjainkban egyre nagyobb az igény lakókörnyezetünk komfortosabbá tételére, amibe lakásunk klimatizálása is beletartozik. Érezhető a globális felmelegedés hatása hazánkban is, egyre szélsőségesebb az időjárás: forróbb, változékonyabb nyarakat tapasztalhattunk az elmúlt években. Ez a folyamatos változás teremtette meg az igényt arra, hogy az emberek nyári életkörülményeiket légkondicionálóval javítsák a lakóterükben, munkahelyükön, ezzel is elviselhetőbbé téve a forró nyári napokat és estéket. A forró kánikula egészségkárosító hatása lehet az éjszakai rossz alvás, ami kimerültséget, fáradékonyságot, dekoncentráltságot okoz, terheli a szív- és keringési rendszert, kimeríti a szervezetünket.  

A családban senki sem szereti a klímát de már nem bírjuk tovább a meleget...

Tévhitek a klimatizálással kapcsolatban:

Az első és leginkább meghatározó negatív élményeket az alábbi klimatizálási megoldások okozzák: autó klíma, munkahely, áruházak és üzletek. Mindegyikről elmondható, hogy egy olyan hűtési megoldással fogunk találkozni ami cseppet sem komfortos, sőt, inkább a zavaróan kényelmetlen, szükséges rossz kategóriába tartoznak.

Az autó klímája a testünktől fél méterre fújja be a hideg 8-10 fokos levegőt és a szűk térben nem lehet úgy irányítani, hogy egyszerre legyen hatékony és kényelmes is a felhevült autóban .

munkahelyeken rendszerint a költséghatékonysági okokból, még on/off üzemű berendezések ontják a hideget magukból. A közelükben ülők megfagynak a távol eső asztaloknál pedig semmit sem lehet érezni a hatásából, így a használatuk állandó vita tárgya. Az irodai klímaberendezések karbantartása elég sokszor nem rendszeres és/vagy szakszerű, így a használat során piros szemeket, égető érzést, allergiás tüneteket, sőt akár súlyos megbetegedést is okozhat a klímában évek alatt megtelepedő penész és baktériumtelepek bekeveredése a levegőbe. Erre mondják sokan, hogy allergiásak a klímára, pedig ilyen nincs. A szakszerűen karbantartott klíma csak a benti levegőt forgatja át és hűti le, nem vesz el belőle, nem tesz hozzá. Lehűti.

A harmadik nagy tévhit az áruházak gyakorlata, amikor az egész területet lehűtik akár 20 fokra is. Ez nem miattunk történik hanem az árukészlet megóvása érdekében. Így gyakorlatilag egy nagy hűtőkamrába térnek be a vásárlók nyáriasan öltözve, ami garanciát jelent a megfázáshoz.

Az elmúlt években történt változások a klímatechnikában a fogyasztók szempontjait is figyelembe vették, így egyre kifinomultabb és felhasználóbarátabb berendezéseket fejlesztettek ki.

Az egyik legfontosabb változás az inverteres technológia térnyerése volt, ami nagymértékben javította a klímák hatékonyságát. Emellett csökkentette a zajszintet és kifinomultabb működést eredményezett.

A másik jelentős javulást a klímaberendezések légszűrő, kondicionáló, légminőség javító funkciójában történt. Már mindegyik klíma hatásosan szűri a levegőt, semlegesíti a kórokozókat, polleneket. Az öntisztító funkció pedig biztonságosabbá tette a működésüket, mivel a klíma leszárítja a hőcserélőjét a használat után, így nem tudnak megtelepedni egy vizes közegben a baktériumok, penész spórák, atkák. Jelentősen javult a klímák kezelhetősége és beállíthatósága (akár felfelé vagy oldal irányban is képesek kifújni a lehűtött levegőt). Működtethetőek távirányítással wifiről, időzítővel vagy éjszakai csökkentett üzemmódban, hangtalanul.

A klíma tehát egy valóban praktikus és megfelelően használva rendkívül komfortos berendezés, ami újraértelmezi a nyarat a lakásban. Megadva azt a komfortérzetet ami elviselhetővé teszi a kánikulai időszakot a legtikkasztóbb nyarakon is. Idős embereknél, csecsemőknél, keringési zavarokban szenvedőknél pedig akár életmentő, egészséget megóvó berendezés tud lenni a nyári időszakban.

 

Lakások, irodák, családi házak klimatizálására több megoldásból is választhatunk:

Legelőnyösebb helyzetben azok vannak, akik még az építkezés során, pontos tervek alapján, előre beépített légtechnikát alkalmaznak központi klímaberendezéssel. Ez a megoldás a legtisztább és a legjobb eredményt nyújtja, ráadásul nem csak a hűtés, hanem a fűtés és egyúttal a friss levegő utánpótlás is megoldható. Anyagilag viszont nagyságrendekkel többe kerülhet, mint más megoldások.

Lakóház építésekor érdemes időben gondolni a klímatizálásra, szellőztetésre és a klíma csövezését előre kialakítani a falazatban, hogy a klímaszereléskor már csak a berendezést kelljen felhelyezni a falra. Így sokkal esztétikusabb végeredmény érhető el, mint amikor a kész lakásban kell kiépíteni a csövezést, elektromos bekötést és cseppvíz elvezetést.

Jelenleg az egyik legelterjedtebb megoldást a split rendszerű (beltéri és kültéri egységgel rendelkező) klímaberendezések nyújtják. Ezek egy kültéri-, és egy vagy több beltéri egységből állnak. Ezeknél a telepítés általában nem jár túl nagy bontással, tehát már lakott, kész lakásokban is kivitelezhető. Áruk is elérhetővé vált a hétköznapi ember számára, hisz bármely nagyobb háztartási gép, TV, mosógép, mosogatógép, stb. áráért lehet manapság egy közepes árfekvésű split klímát kapni. Az elmúlt években az inverteres (energiatakarékos) klímák váltak a piacon egyeduralkodóvá a sokkal kedvezőbb használati tulajdonságaik miatt. Egy 2013-as kormányrendelet szabályozza, hogy a legalább "A" energia osztállyal rendelkező klímaberendezések kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az inverteres klímák a régebbi konstrukciós klímáknál nagyságrendekkel takarékosabban üzemeltethetőek, ezért kiszorították a piacról az állandó fordulaton üzemelő és így jóval gazdaságtalanabb klímaberendezéseket. Mivel egyre fontosabb háztartási berendezéseink elektromos fogyasztása, már rövid távon is megtérül egy elavult klíma cseréje egy korszerűbb légkondicionálóra.

Lehetőség van -egyes helyeken, ahol kültéri egység elhelyezése nem megoldható- olyan klímaberendezés telepítésére, melynek rejtett a kültéri egysége. Ilyenek például a műemlék jellegű épületek, a belvárosi kerületek utcafrontra néző lakásai, vagy olyan területek, ahol ez az egyetlen lehetőség a helységek klimatizálására. E készülékek léteznek split (osztott) rendszerben, vagy parapetes megoldásban is. A ház falán csak két darab 160 mm-es fúratot kell kivezetni ahol a klíma beszívja és kifújja a levegőt és így kivezeti a lakásból a hőt. Hátránya ezeknek a berendezéseknek a magasabb zajszint (mivel a kompresszor is a lakáson belül található), a várhatóan rövidebb élettartam és a jóval magasabb bekerülési ár.

Az ablak klímák a 80-es évek technológiája, jelentősebben az irodákban terjedtek el mivel könnyen telepíthetőek és kompakt berendezések. Hátrányuk a zajosság, mivel a kültéri egység kompresszora, illetve a ventilátor okozta zaj közvetlenül jut be a belső térbe. Gyakorlatilag kikoptak a piacról az elmúlt években, mivel sokkal hatékonyabbak az osztott rendszerű (split) klímák. Komfortosabbak és jelentősen csökkent az áruk, így megfizethetővé váltak.  

Kisebb helységekben használatosak a mobil klímák, melyek egyetlen előnye, hogy nem kell őket telepíteni. Óriási hátrányként viszont zajosak, mellette lényegesen kisebb hatásfokúak, mint a split készülékek. Ezek a légkondicionálók a 90-es évek műszaki szintjén állnak, egy mai korszerű berendezések hatásfokát, komfortját meg sem közelítik. Gyakran tűnik jó megoldásnak a megvásárlásuk a kánikulában, de rendszerint nem váltják be a hozzájuk fűzött reményt mivel sok kompromisszummal jár a használatuk. Igazi energiafalók. Egy jó minőségű klíma áramfelvételének a két-háromszorosával üzemelnek, miközben alig érezhető hűtésre képesek a felmelegedett lakásban.

Terjedőben vannak a légcsatornás klímaberendezések, melyeket optimális esetben kész épületekben, tetőtéri lakásokban jelentősebb bontás nélkül be lehet építeni. Ezeknek a gépeknek több előnye is van az egyszerű split klímákkal szemben: csendesség, kisebb légáram, esztétikusság, friss levegő utánpótlás, stb. Árfekvében több helyiség hűtése esetén közel van a split klímákéhoz de ha csak egy-két szobát szeretnénk vele hűteni, akkor elég magasak a beruházás költségei.

 

Mit jelent az inverteres klíma kifejezés?

A klímákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk, az egyik a hagyományos működésű klíma amelynél a beállított hőmérsékletet elérve kikapcsol a kompresszor, majd akkor kapcsol vissza ismét, amikor a benti hőmérséklet magasabb lesz a klíma távkacsolóján beállítottnál. Addig a klímának csak a beltérije keveri át magán a levegőt, de a kültéri egység kompresszora nem dolgozik.

Az inverteres klímánál a beltéri egységben lévő érzékelő folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, és a változás függvényében működteti fordulatszám-szabályzással a kültéri kompresszort. Az inverteres klíma mindig éppen annyi hűtőközeget keringet, hogy ne változzon a lakás belső hőmérséklete. Ezáltal a hűtés szinuszgörbéje sokkal kisebb lesz, a hőérzetünk pedig sokkal kedvezőbben alakul. Az új tipusú inverteres klímákban már elektronikus adagolószelep található, ami sokkal precízebb hűtőközeg-adagolást tesz lehetővé, mint a régebbi kapillárcsöves légkondicionálók esetében.

Mivel a klíma folyamatosan, de kis fordulatszámon üzemel, így az energiahatékonysága sokkal kedvezőbb - ellenben a másik típussal, amelyiknél minden bekapcsoláskor a maximumra pörgetve megy a kompresszor. Az induláskori áramfelvétel fokozatosan épül fel, ezért a gyengébb elektromos hálózatra is csatlakoztathatóak ezek a klímák a túlterhelés veszélye nélkül.

Inverter:

Egy energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség-, és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondicionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A klíma teljesítményének finom szabályozhatósága az inverter nélküli, on/off-os berendezéseknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet szabályozást tesz lehetővé. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energiatakarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak mint az on/off-os készülékek, valamint a hatékony fűtésre is lehetőséget adnak.

Miért kedvező ez a működési mechanizmus? 

Az egyik az inverteres klíma által kialakított hőérzet, mivel a készülék folyamatosan, de szabályozva működik. Nincs a hűtésnek szinuszgörbéje, nem ingadozik a hőmérséklet a klíma használata közben, és ez érezhetően kellemesebb a használója számára. Egy sokkal egyenletesebb és precízebben szabályozott hűtést kapunk az inverteres klímával.

A klíma energiafelhasználása jóval kedvezőbb lesz azáltal, hogy mindig az optimális tartományban üzemel a berendezés, és nem a maximális teljesítményt adja le szakaszokra bontva, mint a hagyományos klíma.

Mivel a kompresszornak nem kell a csúcsteljesítményen üzemelnie, majd pedig kikapcsolás után újra és újra elindulnia, így egyrészről jóval halkabb lesz a kültéri egysége a klímának, másrészt pedig nincsenek nagy áramfelvételi szakaszok, tehát egy gyengébb hálózat is elbírja a klíma üzemeltetését.

A folyamatos és optimalizált működés másik előnye a jelentősen kedvezőbb áramfogyasztás, amit a lenti ábra is szemléltet. A COP érték az a viszonyszáma a klímának, ami megmutatja, hogy 1kW villamos energiából mennyi kW hőenergiát állít elő. Minél kedvezőbb ez az érték, annál jobb a klímaberendezésünk hatásfoka.

 

Az EU-ba 2013-tól már csak inverteres klímát szabad behozni, mivel háztartási gépeink energiatakarékossága egyre fontosabb szempont a mindennapokban és az inverteres klímák "A+", "A++" energiaosztályba tartoznak a hatékonyságuktól függően.

Telepítés
Karbantartás
Tervezés

Árajánlat kötelezettségek nélkül