Klíma karbantartás

A klímaberendezések rendszeres átvizsgálása és karbantartása nagyságrendileg csökkenti az esetleges meghibásodások előfordulását. A klímaberendezések tisztítási és karbantartási költsége eltörpül az esetleges javítási költség, vagy a be nem tervezett állásból adódó kiadások mellett.

A szezon alatti működtetés során a klímaberendezés sok, a levegőben megtalálható szennyeződést szívnak magukba. A szennyeződés eltávolítása két okból is fontos. Egyrészt a hőátadás (a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét), másrészt az egészségügyi szempontok (a lerakódott szennyeződés a különböző baktériumtelepek kialakulásának melegágya).

Beltéri egységben különböző szűrők találhatóak, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése.

A kültéri egységben nincs található szűrő, ott a sűrű lamellázatú hőcserélő-felületen tapad meg a beszívott szennyeződés nagy része. Az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hőleadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát.

A karbantartás több részre bontható:

A beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket, továbbá a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek. Ezt megelőzendő az újabb berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységei szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

A kültéri egység nagyon nagy mennyiségű (~15-30m3/perc) levegőt szív át a hőcserélőjén, így egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakodhat le rajta. A karbantartás során a lerakódott szennyeződést nagy nyomású mosóberendezéssel távolítjuk el. A berendezés ennek elmulasztásával fokozatosan egyre jobban túlmelegszik és idővel mind nagyobb többletköltség merül fel a működése során. A huzamosabb ideig karbantartás nélkül üzemeltetett berendezés akár végleg tönkre is mehet!

Ezeken kívül karbantartás során a készülék elektromos kötéseinek az állapotát műszerrel leellenőrizzük, hollanderes kötéseit utánhúzzuk. Ezzel megelőzzük az ózon réteget károsító hűtőközeg légkörbe jutását, valamint a készülék teljesítményének csökkenését, súlyosabb esetben a tönkremenetelét.

A karbantartásokat szezon előtt vagy után célszerű végezni, így a nyári főszezon kezdetekor már hibátlan, karbantartott berendezéssel tud légkondícionálni, továbbá elkerülheti a főszezonban tapasztalható 2-3 hetes várakozási időt.

 

Látogassa meg WebShopunkat, vagy kérdés esetén töltse ki az alábbi Kapcsolatfelvételi-űrlapot!

Telepítés
Karbantartás
Tervezés

Árajánlat kötelezettségek nélkül